Domenjo Art Textil
Venda a l'engròs
ART TEXTIL

Seda

Ponge Crepe Xina Crepe GeorgetteCrepe SatiTwillGassa Organza BouretteAltresPre engutat  Sati  ColorCloque i JacquardCaracteristiques EspecialsComplements i ConfeccioPer metres

Seda
Un teixit extraodinari.

Seda

Una mica d'història

Sigui una llegenda o no que l'emperadriu xinesa Hsi Ling Shi va descobrir el fil de seda al treure un capoll de la seva tassa de te caigut per accident fa més de 5000 anys, la veritat és que la humanitat sempre li ha agradat aquesta fibra brillant, luxosa, elegant i confortable fent-la reina indiscutible del tèxtil des de fa segles. Justament aquest és el motiu que el secret del origen de la seda es va guardar durant més de 2000 anys sota pena de mort. Es van crear rutes terrestres entre Orient i Occident (La Ruta de la Seda) i més tard mitjançant rutes marítimes. Intercanvi comercial on la seda era el producte més preuat .

A Occident van descobrir el secret a la fi de l'edat mitjana a través de Constantinoble quan, segons un altre llegenda, l'emperador Justinià va enviar a dos monjos per descobrir el secret. Encara que segurament el secret de la seda es va extendre a la resta del món desde la India on ja es cultivava sobre l'any 300 dC.

Qué és la seda?

Uns cucs de seda anomenats Bombyx mori són alimentats amb fulles de morera fins a augmentar en 10.000 vegades la seva mida original. Després comença la formació del capoll o crisàlide i un cop acabada, just abans que neixi la papallona, l'home interfereix el cicle i remulla el capoll en aigua bullint a 80 ° C per treure els filaments d'entre 500 i 1500 metres de longitud encara que puguin arribar a molt més. La seda crua es processa per eliminar la sericina, la goma natural que protegeix les fibres i fan que s'enganxin durant la formació del capoll. Després el fil es renta, es tracta i es teixeix.

Aquesta seda processada pot ser teixida en una gran varietat i tipus de teles. La forma que es teixeixen els filats i el grau de torsió dels filats determinen algunes de les característiques de les teles finals. Els fils més retorçats produeixen superfícies dures i resistents i teles menys propenses a la brutícia i a l'arrugat. També són teles que s'encongeixen amb més facilitat. Segons el mètode de teixir es poden dividir en tres grans grups: El tafetà o teixit llis, la sarga o teixit creuat i el ras o setí.

Cada tipus de seda té un pes i gruix diferents indicats amb un número (moma). Un moma equival aproximadament a 4,3 grams per metre quadrat (gramatge). Quan més alt sigui el moma, més gramatgee té el teixit, més densidat i pes i en definitiva més calitat.

Gran part de la fibra de seda que s'usa avui dia està produïda a la Xina per cucs de seda que creixen en un entorn controlat. El segon productor més important és l'Índia on existeix el Tasar (Tusor) generat pel cuc de seda Antheraea mylitta. Les cries s'alimenten lliurement en la naturalesa, de fulles d´Asan i Arjun a l'aire lliure. Seda de color rogenc, més gruixuda i menys brillant utilitzada principalment per a decoració d'interiors. I el Tasar generat pel cuc Antheraea proyeli J que és una varietat més fina que s'alimenta del roure. Xina és el major productor de fusta de roure Tusor del món on es troba un altre cuc de seda conegut com Antheraea pernyi. Altres insectes i aranyes també produeixen seda encara productivament el cuc de seda és el més eficaç, la seda d'aranya és fins i tot més resistent.

Ús de la seda

La seva brillantor natural, l'afinitat per als tints i colors vibrants i la seva capacitat d'absorció, la fan un suport ideal per disfrutar i experimentar del art. El seu pes lleuger, resistència i excel · lent caiguda han fet d'aquest teixit el més valorat de tots per la indumentària. La seda té calor sense pes, és calent al tacte proporcionant abric però també és molt transpirable així que es pot portar tant a l'estiu com hivern. És molt elàstica, es pot estirar entre un 10% i un 20% sense trencar-se i molt resistent a les arrugues.

Com tenir-ne cura

La seda és una fibra de proteïna similar a la llana o al cabell humà i és natural que tinguin algunes irregularitats. Això també serà important recordar a l'hora de rentar-la i utilitzar un detergent suau o fins i tot xampú i aigua tèbia. Després es pot estendre en una tovallola perquè absorbeix l'aigua. No la torci com no ho faria tractant del seu cabell. Planxar a temperatura baixa. L'ideal és rentar en sec. En general la seda pot suportar bé la calor però no li fa bé els canvis extrems de temperatura ni un assecat excessiu. L'arna pot atacar la seda com la llana per això és recomanable guardar-la adequadament, lluny de la llum solar directa i tapar-la amb un teixit que pugui respirar i no en plàstic ja que pot atrapar la humitat i conduir al engroguiment o a l'acumulació de moho. Així i tot la seda és molt resistent a les arnes, als àcars i al moho.

Per a un resultat millor rentar la seda en aigua tèbia, amb un sabó suau i esbandir bé abans de pintar-la. Així s'eliminen possibles residus que podrien afectar l'aplicació del tint

Seda

Ponge Crepe Xina Crepe GeorgetteCrepe SatiTwillGassa Organza BouretteAltresPre engutat  Sati  ColorCloque i JacquardCaracteristiques EspecialsComplements i ConfeccioPer metres